Fotoreis naar Zweden

Het Noorderlicht van Zweeds Lapland


Tijdens deze fotoreis naar Zweden maak je de mooiste foto’s van het noorderlicht! Vanuit een mooie wildernislodge in Zweeds Lapland (met top gastvrijheid en heerlijk eten!) fotograferen we prachtig besneeuwde landschappen, bevroren watervallen, elanden, rendieren en lokale vogels. We ontmoeten de lokale Sami, gaan op sledehondentocht en bereiden onze lunch boven een kampvuur. Deze Zweden Fotoreis is een echt avontuur!

Bekijk onderaan deze pagina een overzicht van foto’s van voorgaande edities van deze fotoreis naar Zweden.

18 – 25 januari 2025 (1 plek vrij)
26 Januari – 2 februari 2025
(1 plek vrij)

Reserveer deze fotoreis

Noorderlicht van zweeds lapland fotoreis
 

Deze fotoreis naar Zweden vindt plaats midden in de Zweedse winter. Vanuit een mooie wildernislodge, op slechts enkele minuten van de poolcirkel in Zweeds Lapland, gaan we op zoek naar het noorderlicht. Workshops in onder andere nachtfotografie bereiden je optimaal voor om de beste foto’s te maken van de Aurora.

Overdag zijn bevroren watervallen en besneeuwde bossen het onderwerp voor prachtige landschapsfotografie. Ook fotograferen we de lokale Samische cultuur. Workshops en één-op-één instructies begeleiden je om hier de meest adembenemende foto’s van te nemen. Daarnaast kent onze lokale gids de gebieden met een grote kans op elanden & rendieren. Tijdens deze Zweden fotoreis gaan we dan ook op unieke fotosafari’s om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te fotograferen!

Als we ‘s avonds terugkeren in onze wildernislodge genieten we van een heerlijke huisgemaakte biologische maaltijd in een traditionele ‘Kåta’, een Zweedse vuurhut. Rond het vuur warm je weer heerlijk op. Nog niet warm genoeg? Duik dan in de houtgestookte sauna!

Maar wat is een fotoreis naar Arctisch Lapland zonder een sledehondentocht? Daarom gaan we een dag op pad door de witte bossen terwijl we worden voortgetrokken door een team zeer energieke huskies! Een bezoek aan de lokale Sami is de kers op de taart van deze fotoreis. Hier leren we alles over hun leven, ontmoeten we de rendieren en genieten we in de Lavvu van een traditionele lunch. Geen toeristisch circus, maar ‘the real deal’!

 

18 – 25 januari 2025 | 8 dagen
26 januari – 2 februari 2025 | 8 dagen

6 gasten + 2 (foto)gidsen

€ 2.490 per persoon

Wildernislodge + alle maaltijden en niet-alcoholische dranken inbegrepen

Zweeds Lapland rondom poolcirkel

Minibus, hondenslee & trein

Alle CO2 + 25% extra wordt door ons gecompenseerd!

-20ᵒC tot -5ᵒC

Dagelijkse workshops en masterclasses

 Een unieke ervaring om het noorderlicht te zien en te fotograferen! Tijdens diepgaande masterclasses leer je de beste manier om dit natuurverschijnsel vast te leggen. Let op, dit natuurverschijnsel kan niet worden gegarandeerd.

 Bevroren watervallen bieden unieke fotomogelijkheden. We brengen al wandelend een middag door rondom een 500 meter lange, deels bevroren rivier die zorgt voor een prachtige fotografische ervaring.

 Verblijf in een gezellige en comfortabel wildernislodge. Gelegen in the middle of nowhere, weg van de toeristische paden, ervaar je alleen het beste van de Zweedse natuur.

 Sta vroeg op om de diep roze & paarse zonsopgang te zien over Winter Wonderland! Wij kennen de mooiste locaties om deze zonsopkomsten te fotograferen.

Dagelijks wordt er in de lodge gekookt rond het vuur in een traditionele 'kåta', een Zweedse vuurhut. De heerlijke maaltijden zorgen ervoor dat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en geven je de energie om de kou te trotseren!

 Spot & fotografeer wilde elanden en rendieren tijdens de fotosafari's. Je hebt ook de kans om vossen en vele andere bewoners van het Arctische dierenrijk te zien.

 Maak kennis met de traditionele Sami en leer alles over hun cultuur, geniet van traditionele maaltijden en ontmoet en fotografeer hun rendieren. Niet een toeristisch circus, maar 'the real deal'.

 Tijdens een middag in een vogelhut fotografeer je lokale vogels terwijl ze spelen in de sneeuw.

 Wij zorgen voor speciale kleding zodat je het niet koud hoeft te hebben in extreme temperaturen: geïsoleerde sneeuwlaarzen, jassen, broeken en mutsen zullen je beschermen tegen de kou!

 Kook je eigen lunch boven een kampvuur in de sneeuw. Lekker warm en een bijzondere ervaring tegelijkertijd!

  Breng dagelijks een-op-een tijd door met Krijn van der Giessen, voor ultieme fotografie instructies volledig gericht op jouw wensen. Je zult versteld staan hoe snel jouw fotografie vaardigheden verbeteren!

Reis met de trein van lulea naar de poolcirkel. Tijdens deze bijzondere treinrit rijden we door prachtig besneeuwde landschappen.

 Dagelijkse workshops & masterclasses: wildlife en natuurfotografie, fotograferen van het noorderlicht, sterren en sterrensporen, fotobewerking en foto organisatie!

Dit is ongeveer het programma dat we zullen volgen. Het is mogelijk dat we de volgorde van de activiteiten veranderen, afhankelijk van weersomstandigheden en andere lokale invloeden.

Dag 1:
Vandaag is de eerste dag van je fotoreis naar het noorderlicht. Je ontmoet de andere reizigers uit de groep in het hotel in Lulea (of op Schiphol als jullie dezelfde vlucht hebben). Hier dineren we samen en slapen in een comfortabel hotel. Vanaf Lulea nemen we de volgende ochtend de trein naar de poolcirkel, voor een 2,5 uur durende rit door de besneeuwde landschappen.

 

Dag 2:
Welkom in Winter Wonderland! Vanmorgen zie je vanuit de trein de omgeving steeds witter worden. Wellicht spot je al elanden of rendieren die door de sneeuw rennen...

Zodra we aankomen in murjek bij de poolcirkel, staat onze lokale gids al op ons te wachten. Het duurt ongeveer 45 minuten voordat we onze accommodatie voor de komende nachten hebben bereikt: een gezellige wildernislodge aan de rand van een mooi, bevroren meer. Een houten chalet met 2 slaapkamers (met 2 lage bedden en 2 stapelbedden), een woonkamer en een composttoilet net naast je chalet, maar met een sauna met hout gestookte kachel (zo lekker!), heerlijk biologisch eten en een fantastische sfeer.

Nadat we onze kamers hebben opgezocht, de juiste maat winterkleding hebben gevonden en hebben genoten van een lekkere lunch zullen we te voet de omgeving verkennen. Kan jij al een mooie voorgrond spotten voor het eventuele noorderlicht van vanavond? Het vinden van een goede locatie is al 90% van je foto. Hou je ogen dus open:)

Als we terugkomen in het kamp geven we een workshop over het fotograferen van noorderlicht. Deze workshop bereid je alvast voor op het mogelijke natuurlijke spektakel van vanavond. We zullen ook aandacht besteden aan astro fotografie: we gaan namelijk sterren en sterrenpaden fotograferen als het noorderlicht zich niet laat zien.

Dag 3:
Na het ontbijt springen we in de busjes en rijden we in zo'n 3 uur naar Storforsen: een 500 meter lange, deels bevroren snelstromende rivier. Onderweg rijden we door de kleine achterweggetjes, terwijl we elanden, rendieren en vele andere dieren proberen te spotten. We stoppen regelmatig om mooie foto's te maken.

Na het fotograferen genieten we van een heerlijke lunch in het plaatselijke hotel. Vanavond hopen we weer op het noorderlicht. Geen geluk? Dan fotograferen we sterren en sterrensporen. Of wellicht is een door de maanverlicht landschap wel mooi


Dag 4:

Is het een droom om een tijdje met husky’s door te brengen? Vandaag gaan we op sledehondentocht! Als een echte huskymusher maak je de husky’s klaar voor een spannende dag van sleeën.

Je speelt een tijdje met de honden (en neemt in de tussentijd een aantal gave close-up shots), trekt hun harnassen aan en zet ze in de span aan de voorkant van de slee. Vandaag maken we gebruik·van een grotere slee, dus je kunt lekker gaan zitten en rustig wat foto's nemen, terwijl een professionele musher de slee·door het schitterende landschap stuurt. Lunch koken we boven een vuurtje.·

Dag 5:
Vandaag is het elandensafari! We vertrekken in de schemer richting de bergen, de tijd dat elanden het beste zichtbaar zijn. Tijdens de rit hebben we grote kans op het spotten van elanden, koren & sneeuw hoenders, rendieren en wellicht zelfs vossen.

We stoppen regelmatig bij mooie fotolocaties zoals rivieren, oude Sami opslagschuren en vergezichten. We stoppen voor lunch in Årrenjarka, een prachtig gelegen dorpje met een goed restaurant. Hier genieten we van
lunch en typisch Zweedse koffie rondom een openhaard. Na lunch lopen we rond om mooie landschappen te fotograferen, voordat we weer terugrijden richting onze accommodatie. Natuurlijk staat vanavond de sauna weer aan en houden we de lucht in de gaten voor het Noorderlicht.

Dag 6:
We beginnen vandaag met een rit op een slee achter de sneeuwscooter naar een prachtig gebied achter onze lodge. Dit is een perfecte locatie om de zonsopkomst te fotograferen. We fotograferen een stromend beekje waar de zonsopkomst prachtig te zien is. Als we geluk hebben kunnen we hier ook de waterspreeuw zien.

We vervolgen de dag met cultuur. Cultuur is een belangrijk onderwerp in deze fotoreis aangezien Lapland de thuisgrond is van de traditionele bewoners, de Sami. De Sami zijn een van de laatste inheemse bevolkingsgroepen van Europa en juist daarom is het zo mooi (en belangrijk) dat we leren hoe de Samen leven en wat de uitdagingen zijn die ze ervaren.

Daarom bezoeken we vandaag een Sami dame. Zittend rond het vuur in de Lavvu leer je meer over de Sami cultuur terwijl je geniet van hun traditionele koffie. Hierna maken we een wandeling door de bossen rond de boerderij, waar we de rendieren zullen ontmoeten. De Sami bezitten alle rendieren in Lapland. De meeste rendieren lopen in het wild rond. Alleen de pasgeboren, oudere en zwakkere dieren blijven rond de boerderij. Dit geeft je de unieke kans om gedetailleerde close-up foto's te maken. De lunch wordt geserveerd rond het vuur in de Lavvu.

's Avonds hopen we natuurlijk weer het noorderlicht te zien....

Dag 7:
Vandaag rijden we een stuk naar het noorden. We vertrekken vroeg om iets meer dan een 100km te rijden naar de rand van een berggebied. Onze bestemming is de bekende Zweedse fotograaf Gunilla Falk. Het gebied achter haar huis is een sensationeel mooi landschap. Bergen op de achtergrond met een stromende rivier in de voorgrond… een waar paradijs.

Daarnaast heeft Gunilla een vogel hut in dit gebied, waar zij door de jaren heen een waar vogelparadijs heeft gecreëerd. De vogel hut staat onder andere bekend om de taigagaaien, kruisbekken, goudvinken en de zeldzame bruinkopmees die hier kind aan huis zijn. Hier zullen we enkele uren deze vogels vastleggen. Afhankelijk van hoe de dag verloopt, stellen we ons met zonsondergang op aan de rand van een rivier, die zelfs in hartje winter nog stroomt. Hier maken we de mooiste zonsondergang landschapsfoto's.

Landschap fotoreis zweeds lapland het noorderlciht van zweeds lapland

Dag 8:
Dit is het einde van een fantastische fotoreis in het poolgebied. We rijden in ongeveer 2,5 uur naar Lulea waar deze fotoreis eindigt. In Lulea heb je de keuze om per vliegtuig of trein terug te reizen naar Stockholm (vlucht en treinreis niet inbegrepen).

EUR 2.490,- per persoon
Prijs is gebaseerd op een gedeelde kamer (geen eenpersoonskamers beschikbaar vanwege het beperkte aantal beschikbare bedden)


Inbegrepen:

1 hotelovernachting in Lulea voor de eerste nacht, op basis van een gedeelde kamer.

6 nachten in een gezellige en comfortabele wildernislodge. 1 kamer wordt gedeeld door 2 gasten, 1 kamer wordt gedeeld door 4 gasten.

 Essentiële geïsoleerde kleding om warm te blijven bij extreme temperaturen: jas, broek, snowboots, muts & bivakmuts.

 Alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner en snacks) vanaf het moment dat je op de trein stapt tot aan de luchthaven op de terugweg.

 Alle niet-alcoholische dranken. Vanwege de afgelegen locaties zijn er tijdens deze fotoreis geen alcoholische dranken verkrijgbaar.

 Lokaal vervoer met privévoertuigen.

Treinrit van Lulea naar Murjek op de poolcirkel

 Een fulltime lokale wildernisgids die beschikt over eindeloze kennis van het gebied waar we ons bevinden.

 BTW, bed heffingen & toeristenbelasting (onder voorbehoud van wijzigingen per onze reis voorwaarden).

 Krijn van der Giessen als jouw persoonlijke fotografie gids, met dagelijks een-op-een instructies, masterclasses en workshops.

Hou er rekening mee dat het noorderlicht een natuurverschijnsel is en niet gegarandeerd kan worden. Het hangt af van de zonneactiviteit, maar ook van de helderheid van de nachtelijke hemel...


Niet inbegrepen:

Vluchten van je thuisbasis naar Lulea en terug

 Zakgeld voor persoonlijke uitgaven

 Alcoholische dranken

 Reisverzekering (verplicht voor alle gasten op dezefotoreis)

 Covid-19 gerelateerde kosten, zoals verplichte PCR-tests

 Foto-apparatuur

 EUR 12,75 + btw kosten garantiefonds STO Garant

  Geen verborgen kosten!

Accommodatie:

Het kamp ligt aan de rand van een groot bevroren meer, wat aanvoelt als een waar stukje paradijs. We hebben dit kamp helemaal gereserveerd, dus we zijn de enige gasten. De eigenaren koken elke avond voor ons. Je kunt lokale en traditionele gerechten verwachten! Dit kamp is echter ver verwijderd van de grote wereld. De sauna is de plek waar je kunt douchen, met warm water uit de kachel: zo'n leuke ervaring. Er is geen 'normale' douche. Het toilet is een composttoilet. Dit toilet is zeer milieuvriendelijk en gebruikt geen water. Natuurlijk voelt het aan als een normaal toilet, maar het bevindt zich net buiten je hut. Je deelt je kamer met andere gasten: 1 kamer wordt gedeeld door 2 gasten (2 lage bedden), de andere kamer wordt gedeeld door 4 gasten (2 lage en 2 hoge bedden).

18 januari 2025
26 januari 2025

 

Ben je klaar voor de fotoreis van je leven? Boek hier direct online!

RESERVEER DEZE FOTOREIS

Meer informatie?

Neem gerust contact op als je vragen hebt over deze fotoreis.

MEER INFO?

 

STO garantie

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads ).

 

Wat gasten zeggen over deze reis

Wat een geweldige reis! Superlatieven schieten tekort om deze reis te beschrijven: fantastisch, adembenemend, geweldig, spectaculair, prachtig…. EPIC ARCTIC! Genoten van alles op deze reis, werkelijk waar alles was een beleving; van de nachttrein waarin je wakker wordt in een ontzettend mooi winterwonder sprookjesdecor tot het overheerlijke eten en alle fantastisch heerlijke Fika’s. Van de prachtige en overweldigende natuur tot de pastelkleurige zonsondergangen. Van het winterwonderland en de ongerepte natuur waarop je echt niet uit gekeken raakt tot de immense stilte in dit prachtige pure landschap. Van het spotten van elanden en rendieren tot het prachtige mooie heldergroene dansende noorderlicht… Werkelijk een droom die uit is gekomen; dankbaar wat ik allemaal op deze reis heb mogen meemaken!

Inge – januari 2023

 

Opnieuw een reis gemaakt onder leiding van Krijn, na Isle of Skye dit keer naar Zweeds Lapland. Een ware belevenis, waarin we de cultuur mochten proeven (ook letterlijk, het eten was fantastisch) en daarbij prachtige foto locaties bezoeken. Bezoek aan Sami, scooter tocht, hondenslee en het einde van de bewoonde wereld, allemaal heel indrukwekkend. Jawel, ook het Noorderlicht liet zich zien. Alles tot in de puntjes georganiseerd. Het verblijf bij Olav en Christien (Frosty Trails) was warm en welkom. De aanwijzingen voor mooie composities en scherpe foto’s worden door Krijn op maat gegeven waardoor ik ook in deze reis weer veel heb kunnen leren maar ook genieten van deze belevenis.

Henny – januari 2024

 

Wil jij ook het schitterende Zweeds Lapland fotograferen deze winter?

Boek nu jouw reis!