Dat licht belangrijk is in fotografie, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wat doet licht nu precies met je foto? Welke soort licht kies je en waar moet je op letten als je een foto maakt? Deze tutorial leert je precies hoe verschillende soorten licht je foto beïnvloeden.
Voor deze tutorial heb ik, in een tijdsbestek van slechts een paar minuten, 6 verschillende foto’s van dezelfde bloesem gemaakt. Deze foto’s maakte ik net voor zonsondergang. Door verschillende hoeken te kiezen, valt het licht iedere keer op een andere manier in mijn lens. Hierdoor krijg je compleet verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp. Het is super leuk om hiermee in je fotografie te experimenteren.
Tegenlicht:
Als je het licht recht van voren laat komen, beschijnt het dus de achterkant van je onderwerp. Dit noemen we tegenlicht. Tegenlicht is een lastig soort licht, omdat je camera niet zo goed weet hoe hij hier mee om moet gaan. Je krijgt vaak of een donker onderwerp met een goed belichte achtergrond (zie het volgende kopje ‘silhouet’) of juist een goed belicht onderwerp met een bijna witte achtergrond (zie het kopje ‘high-key’)
Als je je foto iets overbelicht, maak je eigenlijk gebruik van het beste van beide. Je krijgt een beetje een dromerige sfeer in je foto. Het is hiervoor wel van belang dat het tegenlicht niet te fel is: zonsondergang of opkomst is daar het perfecte moment voor. Je krijgt dan zo’n heerlijke goud-gele gloed in de achtergrond, met een zacht oplichtend onderwerp. Gebruik deze techniek dus tijdens het gouden uurtje!
Hierbij is compositie ook van belang. Zorg ervoor dat je het onderwerp niet voor de directe zon positioneert, maar kies voor gefilterd licht. Dit kunnen bijvoorbeeld blaadjes van een boom zijn.
Zou je dit op klaarlichte dag doen (met de zon als tegenlicht), dan wordt het effect door de felheid van de zon teniet gedaan.
Tegenlicht silhouet:
Kies je er juist wel voor om het onderwerp direct voor de zon te plaatsen, dan zal je camera het onderwerp een stuk donkerder maken. Je krijgt dan een silhouet. In onderstaande foto is er nog enig detail en zelfs kleur te zien in de bloesem, maar meestal zal het onderwerp volledig zwart worden.
Tegenlicht high-key:
High-key betekend dat de achtergrond van je foto heel licht of zelfs wit wordt. Dit bereik je door je onderwerp voor een lichte achtergrond te plaatsen en vervolgens je foto te overbelichten. Hoeveel je moet overbelichten is afhankelijk van de situatie, maar vaak zal dat rond 2 stops zijn. Dit kan je in de Av/A of Tv/S stand met de +/- knop doen. In de M stand doe je dit door met je sluitertijd, diafragma of iso extra licht in je camera toe te laten. Hoe je dit precies doet, vertel ik je in de high-key tutorial.
De bovenste drie foto’s zijn alledrie genomen vanaf exact hetzelfde standpunt, maar met heel kleine nuance verschillen in belichting en compositie / keuze van achtergrond. Voor de volgende foto ben ik juist aan de andere kant van de bloesemtak gaan staan. Hierdoor ging ik met het licht mee fotograferen. De foto die je ziet is dus dezelfde tak!
Low-key:
Het low-key effect is juist het tegenovergestelde van de bovengenoemde high-key. Hierbij wordt je onderwerp van voren belicht en kies je bewust voor een wat donkerdere achtergrond. Als je vervolgens je foto iets onderbelicht (waarschijnlijk ook 1 tot 2 stops), zal de achtergrond zwart worden waarbij het onderwerp zelf prachtig belicht en van kleur zal zijn. Lees hier de volledige tutorial.
Strijklicht:
Vind je die zwarte of witte achtergrond niet mooi, kies er dan voor om het licht van de zijkant op je onderwerp te laten vallen. Hierdoor worden de contrasten in je foto een stuk zachter, waardoor je camera zowel je onderwerp als de achtergrond juist kan belichten.
In de foto hieronder, van wederom exacte dezelfde bloesem op hetzelfde moment, zie je dat het effect veel zachter wordt. Het warme licht van de zonsondergang is overal in je foto zichtbaar, en het verschil tussen licht en donker (het contrast in je foto) is vrij klein.
Even belichting bij bewolking:
Als laatste wil ik het effect van even belichting aan je laten zien. Deze foto maakte ik slechts enkele seconden na de bovenstaande foto. Bij deze foto was de zon echter achter een wolk verdwenen, waardoor er geen direct zonlicht op de bloesem viel. Het licht werd namelijk door de wolk gefilterd. Het effect hiervan is dat er eigenlijk geen schaduwen in je foto zichtbaar zijn, en daardoor dus heel weinig contrast. De foto wordt heel zacht en een beetje flets (dit bedoel ik niet negatief, maar het is flets ten opzichte van de voorgaande foto’s waar de zon wel direct op scheen).
Je ziet ook dat de kleuren compleet anders worden. De warmte van de zonsondergang is er af. Dit komt deels doordat de zon er niet direct op schijnt, maar ook door een andere witbalans keuze van je camera. Wat witbalans is en wat dit doet met je foto lees in deze tutorial over witbalans.
Wat je in bovenstaande voorbeelden hebt gezien, is dat de kleinste verandering van standpunt een volledig andere foto kan opleveren. Het loont dus om eens goed na te denken voordat je een foto maakt. Welke sfeer wil je weergeven in je foto? Wat voor soort licht is er beschikbaar? Waar komt het licht vandaan?
Bepaal dus voor jezelf wat jij het mooiste effect vindt. Je kunt er nu dus bewust voor kiezen om dit effect te creëren! Hoe je het licht in je lens laat vallen, bepaalt dus hoe jouw foto er uit komt te zien. Je weet nu hoe je dit doet : )
Succes en veel plezier met oefenen!
Groetjes,
Krijn