Ga je binnenkort op wintersport? Of voorspelt de weerman een dik pak sneeuw in Nederland? Haal dan je camera weer eens tevoorschijn en trek eropuit om mooie foto’s te maken.
Winterfotografie kan echter knap lastig zijn. Dus waar moet je allemaal op letten als je winterlandschappen fotografeert? Deze tutorial geeft je een aantal tips om je fotografie in de wintertijd en op wintersport net wat extra’s te geven.
Sneeuwlandschappen fotograferen
Worden jouw sneeuwfoto’s ook weleens blauw? Of heb je last van grijze sneeuw in je foto’s terwijl het in werkelijkheid toch echt wit was? Er zijn 2 makkelijke trucjes die je helpen dit te voorkomen.
1) Witbalans in de sneeuw
Vooral als het bewolkt is, of als je in een bos vol met schaduwen fotografeert zal je last hebben van een blauwe gloed over de sneeuw.
Dit komt doordat licht tijdens bewolking of in de schaduw blauw van kleur is. Wij zien dit niet, omdat onze hersenen deze blauwe gloed weten om te zetten naar de witte kleur die we willen zien. Je camera laat echter alles zien zoals de werkelijkheid: blauw dus!
Door je witbalans aan te passen en niet op Automatische Wit Balans te laten staan, zullen je foto’s weer heerlijk helder wit worden! Stel je witbalans dan ook in op bewolkt of schaduw (of op ‘daglicht’ als de zon schijnt), en je zult zien dat de blauwe gloed als sneeuw voor de zon verdwijnt! Zoek naar het icoontje van het wolkje, of het huisje met de schaduw ernaast. Heeft je camera een sneeuwinstelling? Dan kan je deze natuurlijk ook gebruiken.
Je vindt de witbalans onder de knop ‘WB’ op je camera, of in het menu.
Links de Automatische Witbalans, in het midden de schaduw WB en rechts de WB voor bewolking
Soms is het echter toch ook mooi als winter foto’s iets blauw worden. Zoals bij de ijspegels hieronder. Het blauw geeft de foto een extra koude uitstraling!
Ps. Fotografeer je in Raw, dan kun je de witbalans later in Lightroom of Photoshop ook nog handmatig aanpassen. Verander dan de kleur van je foto met de witbalans schuif, en niet met verzadiging of levendigheid. Maak je foto warmer (geler) en je zult zien dat de sneeuw weer wit wordt!
2) Belichtingscompensatie voor sneeuw fotografie
Omdat je camera de witte sneeuw als heel veel fel licht ziet, zal hij automatisch de foto donkerder proberen te maken om een gemiddeld belichte foto te krijgen. Dit resulteert in grijze sneeuw. Je kunt dit makkelijk voorkomen door je belichtingscompensatie met ongeveer 1 stop (+1) omhoog te draaien. Je krijgt hierdoor een lichtere foto en zo wordt de sneeuw op je foto weer echt wit!
Links een automatisch (onder)belichte foto, en rechts met +1 compensatie. De sneeuw is weer wit!
Als je een foto neemt, check dan altijd even het histogram. Een foto die in een sneeuwlandschap is gemaakt zal een piek aan de rechterkant van het histogram moeten laten zien, en minder informatie aan de linkerkant hebben. Zie je de meeste pieken in het midden van je histogram, dan weet je dat je foto onderbelicht is, je sneeuw grijs wordt en dat je de belichting moet compenseren.
De sneeuw op de linkse foto zal grijs worden. De foto rechts (+1 compensatie) wordt wit.
Pas op! Je wilt er wel voor zorgen dat je geen pieken aan de uiterst rechtse kant van je histogram ziet. Dit betekent dat er geen informatie meer in het wit zit, en dus alle details in die delen verloren gaan. Je zult dit zien op je foto als een puur witte vlek. Uitgebeten noemen we dit. Als dit gebeurt, draai dan je belichtingscompensatie iets terug totdat je histogram net niet tegen de uiterste rechterkant aan komt.
Hier zijn de grote vlakken sneeuw uitgebeten, alle details zijn verloren. Je hebt teveel gecompenseerd. Draai je compensatie iets terug.
Moment van de dag & plan je foto
Ga lekker vroeg op pad, zodat de gevallen sneeuw nog vers is en er nog geen voetsporen van andere natuurliefhebbers zichtbaar zijn! Maar denk ook goed na over je eigen voetsporen. Het zou namelijk zonde zijn als jouw eigen voetstappen door dat verse pak sneeuw lopen dat je net wilt fotograferen. Denk daarom voordat je op pad gaat goed na over wat je wilt fotograferen. Zodra je bij de perfecte foto plek komt, sta dan even stil en kijk om je heen om je foto te plannen. Bepaal je compositie en bekijk goed waar het licht vandaan komt. Zo voorkom je dat jouw voetsporen in jouw prachtige sneeuwlandschap zichtbaar zijn.
Midden op de dag fotograferen is altijd lastig omdat de zon vrij fel kan zijn. Echter vormen strak blauwe luchten wel een mooi contrast met de witte sneeuw. Met zonsopkomst en zonsondergang krijg je vaak de mooiste kleuren. Doordat sneeuw deze kleuren makkelijk reflecteert ontstaan de mooiste landschappen. Maak hier dus gebruik van. Ook hier kan je met je witbalans spelen. Als je deze instelt op bewolkt of schaduw krijgt de zonsondergang extra warme kleuren!
Zoek naar details
Er is geen betere tijd van het jaar om details te fotograferen dan de winter. En het hoeft niet altijd om sneeuw te gaan. Denk aan ijsbloemen op ramen, bevroren takjes, bomen vol met rijp of een close-up van bevroren spinnenwebben! Geef je ogen goed de kost en je zult thuiskomen met de mooiste foto’s.
Ijskristallen op een tak
Gebruik je zonnekap – ook in de sneeuw!
Ben je buiten en sneeuwt het? Gebruik dan de zonnekap van je lens. Deze zorgt ervoor dat je lens net iets minder snel geraakt wordt door de dwarrelende sneeuwvlokken. Scheelt een hoop gepoets ; )
Batterij snel leeg?
Door de kou gaat je batterij veel minder lang mee dan normaal. Houd hier dus rekening mee! De beste tip is om een 2e batterij op een warme plek (zo dicht mogelijk op je lichaam) mee te dragen. Zo houdt deze batterij de meeste lading. Zodra de batterij in je camera het opgeeft, vervang je deze door je reserve batterij uit je zak. De lege batterij stop je vervolgens dicht op je lichaam zodat deze weer warm kan worden. Zo krijgt de ‘lege’ batterij weer lading en kun je deze gebruiken als de batterij die nu in je camera zit leeg raakt!
Succes met het maken van je winterfoto’s. Zoals altijd: deel je je foto’s op mijn Facebook pagina? Ik ben benieuwd naar je resultaten!